Logo del centre cívic

Tallers Culturals ( FOTOGRAFIA )

Novetat!!
Fotografia híbrida - NOU -
Logo de l'activitat Fotografia híbrida - NOU -

Dimecres de 16.30 a 18.30 h

Del 5 d'octubre de 2022 al 30 de novembre de 2022

Espai: Aula 2.4

Professor/a: Espuis Morera, Nuria

El 14 de setembre, a les 16.30 h, podràs provar un tast gratuït d'aquest taller. Inscripció obligatòria.

La fotografia és un camp interminable de creació i, a més, ofereix múltiples enfocaments i punts d'entrada pels quals l'alumna podrà endinsar-se en aquesta tècnica de creació visual i obtenir diferents resultats.

L'alumne tindrà una visió amplia del que significa la fotografia híbrida i comptarà amb recursos per dur a terme el seu propi projecte creatiu. Hauran d'escollir fotografies del seu arxiu familiar, fotos antigues o actuals (analògiques o digitals) i les intervindran a partir del mètode que més còmode els resulti i millor s'adapti a la seva narrativa visual.

Programa
1-Presentació 2-Què és la fotografia híbirda?. Concepte, context i característiques. Autors de referència.
3-Parlem del collage. Collagistes destacats. Referències.
4-Processos híbrids. Aplicació de tècniques formals a la fotografia impresa. Mètodes d'impressió, classes de paper i material. Autors de referència.
5-Processos híbrids. Aplicació de diferents tècniques informals a la fotografia impresa. Autors de referència.
6-Propòsit e intenció del projecte final. Temàtica i vivències personals. Tècnica o tècniques escollides.
7-Seguiment projecte amb tècnica o tècniques escollides.
8-Projecte final. Crear una imatge híbrido o una narrativa visual, combinant tècniques formals i experimentals de fotografia i producció artística.

Material necessari
Càmera fotogràfica és desitjable tenir coneixements fotogràfics, tot i que no és imprescindible, fotografies per retallar, pintar, etc...

Preu: 70,08 € (IVA inclòs)

Dimecres
05/10/2022
Dimecres
19/10/2022
Dimecres
26/10/2022
Dimecres
02/11/2022
Dimecres
09/11/2022
Dimecres
16/11/2022
Dimecres
23/11/2022
Dimecres
30/11/2022
Novetat!!
Fotografia i narrativa - NOU -
Logo de l'activitat Fotografia i narrativa - NOU -

Dimecres de 16.30 a 18.30h

Del 5 d'octubre de 2022 al 30 de novembre de 2022

Espai: Aula 2.3

Professor/a: Saborit, Arnau


Aquest taller es presenta com una introducció a la narrativa visual. A partir d’aquests coneixements principals es plantegen un seguit de qüestions i exercicis amb l’objectiu d’ampliar la idea que tenim d’allò fotogràfic. Entendre com funciona el llenguatge, dotar de significat les nostres imatges més enllà de la mera acumulació d’instants, establir vincles entre imatges i amb l’entorn, situant la nostra sensibilitat al centre.

CONTINGUTS
1. LA FIGURA DE L’AUTOR
La figura de l’autor sempre ha estat lligada d’alguna manera al món de l’art. Si parlem de fotografia, podem afirmar que tothom qui està darrere una càmera i s’encarrega de fer el “clic” és autor? Què passa quan el dispositiu fotogràfic s’universalitza de la manera com ho ha fet: ens convertim tots en autors o, per contra, la figura de l’autor es difumina i deixa d’existir? L’autor de les meves fotos sóc jo? Quan parlem de fotografia és important que sa- piguem situar-nos respecte la nostra obra. El punt on decidim fer-ho determinarà de quina manera ens apropem al que ens envolta.
2. UN ALFABET FOTOGRÀFIC
El llenguatge es recolza en un seguit de codis i sistemes per aproximar-se a la realitat. La realització d’una obra fotogràfica requereix la construcció d’un esquelet que sotingui allò que volem dir i, fins i tot així, hi haurà vegades en que aquest llenguatge serà insuficient o maldestre a l’hora de representar-ho. * Aquesta sessió contempla la realització d’un exercici pràctic a l’exterior del centre.
3. SOBRE LA METÀFORA
L’ús del llenguatge ens permet explorar noves maneres de representació. Així, la potència significativa d’un element no es limita a la seva forma o valors habituals. A partir d’un exer- cici creatiu el significat original és afectat, es transforma i dóna lloc a noves imatges. La metàfora juga amb la distància que hi ha entre els signes i els significats. Aquesta sessió contempla la realització d’un exercici pràctic a l’exterior del centre.
4. ESBARJO
Seure i debatre. Escoltar i reflexionar. Intentar posar paraules a allò que fins ara hem estat fent amb la nostra càmera. Aquesta sessió es planteja com un espai de trobada entre els projectes realitzats fins al moment. Agafar distància amb allò que fem sovint suposa una alenada d’aire fresc. Pensar. Sotmetre el treball que has fet a la mirada dels altres es con- verteix en un exercici d’humilitat i de confiança. Conversar, simplement.
5. PROVOCAR LA IMATGE
De vegades és necessari establir unes regles de joc abans de posar-se a fer fotografies. Al- hora, només l’existència d’un camí obre la possibilitat a no seguir-lo. Quins hàbits tenim com a fotògrafs? Com superem les situacions de bloqueig? Existeixen diferents tipus de metodologia que poden ajudar a l’hora de fotografiar. En aquesta sessió en parlarem i en veurem alguns exemples.
6. INTERSECCIONS
Què passa quan la imatge topa amb la paraula? Com es relacionen la fotografia i l’escultu- ra? Quines possibilitats ens ofereix la pintura a l’hora de pensar la pròpia imatge? Establir un punt de trobada multidisciplinar permet ampliar la perspectiva que tenim respecte la fotografia, coneixent allò que sap fer millor i els racons on no pot arribar. * Aquesta sessió contempla la realització d’un exercici pràctic a l’aula.
7. UN PROJECTE PERSONAL
Un mateix espai ens pot cridar l’atenció per diferents motius. L’experiència personal de cadascú ordenarà el paisatge visual dotant de més importància allò que, per una raó o una altra, ens queda més a prop. Sortir del mateix punt de partida per arribar a destinacions diferents. Ser coherent amb les decisions preses i estar obert al canvi. Explicar allò múltiple des d’una perspectiva singular. * Aquesta sessió contempla la realització d’un exercici pràctic en un entorn allunyat del centre.
8. DIÀLEGS I CONVERSES
La fotografia és també un espai de trobada entre persones. Ens podem pensar i imaginar a través seu. Podem qüestionar, descobrir i explorar allò que ens envolta. Quin és el paper que té la fotografia per a nosaltres? Per què serveix? Quins usos li volem donar? Aquesta última sessió té per objectiu reflexionar al voltant de la fotografia i la imatge, partint de l’experiència conjunta de les últimes setmanes, per pensar-ne els nous horitzons i valorant els moments passats.

Preu: 70,08 € (IVA inclòs)

Dimecres
05/10/2022
Dimecres
19/10/2022
Dimecres
26/10/2022
Dimecres
02/11/2022
Dimecres
09/11/2022
Dimecres
16/11/2022
Dimecres
23/11/2022
Dimecres
30/11/2022
Fotografia i quotidianitat a la tardor
Logo de l'activitat Fotografia i quotidianitat a la tardor

Dimarts de 18h a 21h

Del 4 d'octubre de 2022 al 8 de novembre de 2022

Espai: Aula 1.1 (Laboratori Digital)

Professor/a: Salcedo Salcedo, David

Tendim a pensar que per fer grans fotografies hem de viatjar milers i milers de quilòmetres i ens oblidem que aquestes poden estar ben a prop de nosaltres. Aquestes imatges són les que ens acaben de definir la mirada, a part d'ensenyar-nos a convertir la vida en una experiència totalment reveladora i extraordinària.

Objectius:
- Potenciar la idea que els temes fotogràfics estan a prop nostre.
- Concebre la fotografia com a eina per transformar la quotidianitat.
- Enriquir el llenguatge i la narrativa a través del visionament col·lectiu dels exercicis plantejats.

Metodologia:
Taller fonamentalment pràctic, amb exercicis setmanals i visionaments participatius i crítics, amb els quals s'acompanya l'alumat a començar a treballar amb idees com, entre d'altres, els orígens d’un projecte fotogràfic, el seu llenguatge i la seva narrativa.

Programa:
- 1a sessió: Presentació del taller, del professor, de l'alumnat. Introducció al tema, mostra i comentaris de treballs sobre el tema realitzats per altres fotògrafs: Eugène Atget, Manuel Álvarez Bravo, Josef Sudek, Mark Cohen, Bernard Plossu, José Manuel Navia, Richard Misrach i Antonio Xoubanova, entre d’altres. Proposta del primer exercici.
- 2a sessió: Visionaments, anàlisi i comentari col·lectiu dels resultats del primer exercici. Visionament d’autors i autores que han treballat el tema, si dóna temps. Proposta del segon exercici.
- 3a sessió: Visionament, anàlisi i comentari col·lectiu dels resultats del segon exercici. Visionament d’autors i autores que han treballat el tema, si dona temps. Proposta del tercer exercici.
- 4a i 5a sessió: Visionament, anàlisi i comentari col·lectiu dels resultats del tercer exercici. Visionament del conjunt dels exercicis i desenvolupament d’una reflexió crítica.

Necessitats per a l'alumnat: Càmera compacta, rèflex o telèfon intel·ligent i fotografies en paper o arxius JPG dels exercicis que es realitzaran.

Preu: 65,70 € (IVA inclòs)

Dimarts
04/10/2022
Dimarts
11/10/2022
Dimarts
18/10/2022
Dimarts
25/10/2022
Dimarts
08/11/2022
Novetat!!
Fotografia paisatgística. Fragmentar l’espai - NOU
Logo de l'activitat Fotografia paisatgística. Fragmentar l’espai - NOU

Dimarts de 10.30 a 13h

Del 4 d'octubre de 2022 al 15 de novembre de 2022

Espai: Aula 2.3

Professor/a: Van Severen, Laura

La fotografia de paisatge ens pot ajudar a comprendre el nostre entorn, observant-lo a través de la càmera. Però també ens permet crear paisatges propis i inexistents. A banda de descobrir i analitzar una gran varietat de projectes fotogràfics que tracten el paisatge, el territori o l'entorn, anirem treballant, de forma setmanal i per compte propi, exercicis i metodologies per aproximar-nos al paisatge. Els resultats es presentaran, es revisaran i es comentaran de forma grupal.
Requisits:
Aquest curs és ideal per qui vulgui explorar el potencial creatiu i narratiu de la fotografia. La metodologia i els resultats dels exercicis podran servir com a primer pas per iniciar un projecte fotogràfic.
– Coneixements bàsics de la fotografia
– Gran interès a explorar el potencial creatiu i narratiu de la fotografia
– Una càmera digital (mòbil, compacta, reflex)

Programa
Cada sessió consisteix d'una part teòrica, on veurem i analitzarem projectes de varis fotògrafs, així com una part de posada en comú dels exercicis, de forma grupal.
1. Introducció. La fotografia paisatgistica tradicional, què és? D’on ve? proposta exercici 1
2. Ordenar l’imatge. Els limits com a pretext per aprofundir. proposta exercici 2
3. Les sensacions i les emocions contingudes en un espai proposta exercici 3
4. La repetició i l’accumulació com a eines de relat proposta exercici 4
5. Formats de presentació proposta exercici 5
6. Visionat final.

Preu: 65,70 € (IVA inclòs)

Dimarts
04/10/2022
Dimarts
11/10/2022
Dimarts
18/10/2022
Dimarts
25/10/2022
Dimarts
08/11/2022
Dimarts
15/11/2022

PROMOCIÓ LA MERCÈ 2022

Els dies 27 i 28 de setembre, si fas inscripció presencial, podràs optar a un segon taller al 50% de la llista que publicarem al nostre web el divendres 23 de setembre.

Abans d'inscriure't

Abans de fer una inscripció en línia a tallers has de saber que la inscripció és nominal. Amb les teves dades no pots inscriure a una altra persona.

Suplement per al material

Alguns tallers tenen un suplement de material que caldrà abonar el primer dia de taller.

Ajuts per a Persones a l’Atur i Persones amb Discapacitat

Consulta el nostre web https://patillimona.net/normativa-de-tallers/

AVÍS IMPORTANT

En cas de força major, derivada de l’actual crisi sanitària, que no permeti el desenvolupament de l’activitat presencial, el centre podrà adaptar-la en format virtual i, es reserva el dret a modificar professorat i/o calendari. Aquesta variació no suposarà que el curs es consideri cancel·lat o suspès. Per a més informació, consulta normativa a patillimona.net

Xarxa de Centres Cívics

Logo del grup
Ajuntament de Barcelona

Gestió tècnica:
TRANSIT PROJECTES S.L. (B59489351) | Av. Fabregada, 22 3r pis 08907 L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona)
info@transit.es

Centre Cívic
CENTRE CIVIC PATI LLIMONA

Regomir, 3
08002 Barcelona
932566100
ccpatillimona@patillimona.net

Logo Miram Cloud